Noutati Despre Noi Istoric Membri Saloane Link utile Albume Contact  

Sustine arta fotografica. REDIRECTIONEAZA ACUM 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT . Descarca Formularul 230 / 2018


 

Cristinel Trancă
Galerie fotografii ...
Imagine, suflet și frumusețe- Cristinel Trancă

Spirit perfecționist, pretențios cu el însuși și cu semenii săi, mare iubitor de arta, Cristinel Trancă (1948-1998) a fost unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți artiști fotografi din zona Olteniei. A trăit pentru și prin fotografia artistică, pe care o considera o creație cu totul specială, prin care adevărul despre lume și despre oameni trebuie surprins din cele mai diferite unghiuri, fără a brusca intr-un fel armonia formelor și armonia spațială. Talent precoce- in anul 1960, fiind elev, a obținut primul premiu național la o Expoziție de artă plastică a tineretului din București-, Cristinel Trancă a absolvit, in anul 1976, Școala de Artă „Cornetti”, la clasa profesorului Dima Burcă, cunoscut operator al Televiziunii Romane. Un an mai târziu, obținea, deja, primul premiu internațional pentru diapozitiv color la Salonul International Pentacon ORWO. Numeroase premii și mențiuni obținute la saloanele naționale și internaționale din tară și străinătate nu au făcut decât sa-i marcheze, de-a lungul anilor, calitatea artistică a fotografiilor și diapozitivelor sale.
Expoziția retrospectivă, organizată de Muzeul de Arta din Craiova care a cuprins o selecție de 80 fotografii și 150 diapozitive color, ne-a ilustrat deplinătatea ei, calitățile creației artistice lăsate de Cristinel Trancă. Fotografiile sale alb-negru ne-au dezvăluit un artist iubitor de oameni, de flori si peisaj, un îndrăgostit de ornamentica arhitecturii, de evenimentul unic al vieții, pasionat de surprinderea multor momente inedite din viața gâzelor sau animalelor. Cristinel Trancă fotografia cu aceeași pasiune construcția pânzei unui păianjen, pridvorul unei case de tara, îngemănarea bârnelor de la pereții unei biserici de lemn, artistul plastic in atelierul sau, dar și surâsul larg al marelui Marin Sorescu, al dinamicului și pasionalului I.D. Sârbu, al vivacelui Sorin Novac sau privirea tristă a lui Eustațiu Gregorian. Eseurile sale ne-au dezvăluit un spirit meditativ, care a știut, întotdeauna, sa dea naturalețe compozițiilor sale, pe care le-a învăluit într-o ușoară aură de mister.
Cristinel Trancă a fost, însă, și un mare fotograf documentarist. In cei peste douăzeci și cinci de ani cât a lucrat la Institutul de Proiectare Dolj, el a construit cea mai importantă arhivă legata de arhitectura veche și mai nouă a Craiovei. Felul sau deschis de a fi, dragostea pentru artă l-au apropiat de artiștii plastici și de activitatea expozițională și educațională a Muzeului de Artă din Craiova. El a fost acela care a executat numeroase fotografii după tablouri pentru cataloagele unor cunoscuți artiști plastici olteni, dintre care amintim pe Vasile Buz, George Vlăescu, Eustațiu Gregorian, Victor Pâralc, Marcel Voinea sau Iulian Segărceanu sau pentru o serie de cataloage la expozițiile organizate de Muzeul de Artă. Și tot pentru muzeu, timp de zece ani, el a făcut numeroase diapozitive color ce au fost prezentate publicului larg in cadrul Serilor de Artă organizate in perioada 1980-1990. Donată de mama sa, Maria, Muzeului de Arta din Craiova, întreaga creație fotografică a lui Cristinel Trancă va rămâne peste ani ca un exemplu de probitate profesionala, gust artistic, inspirație și inteligenta, bucurie de viață și umor nedisimulat.

Articol scris de Florin Rogneanu, Publicat in LAMURA nr. 14-15-16-17 decembrie 2002-martie 2003
 

Free counters! Copyright Mircea Faria 2010 © ALL RIGHT RESERVED