Noutati Despre Noi Istoric Membri Saloane Link utile Albume Contact  

Sustine arta fotografica. REDIRECTIONEAZA ACUM 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT . Descarca Formularul 230 / 2018


 
     In anul 1963, distinsul avocat Mihai Dan Călinescu, un împătimit într-ale artei fotografice, a reușit să strângă in jurul său câțiva fotografi și să pună as+el bazele primului "Cerc de Arta Fotografica" la Craiova. Membrii fondatori ai acestuia, avocatul Mihai Dan Călinescu, ing. Cornel Ionescu, ing. Alexandru Stănescu, Nicu Dan Gelep, George Stoica si Constantin Concu, au ales in conducerea cercului pe avocat Mihai Dan Călinescul ca președinte, pe George Stoica ca secretar și pe ing. Cornel Ionescu cu probleme de organizare.
      In anul 1964 membrii cercului aveau să fie primiți in Asociația Artiștilor Fotografi din Romania, iar in anul 1966 acestui grup li se alătură Victor Boldâr, medicii Iulius Ștefănescu și Anton Dobrescu, Roman Karbulițchi și Cristinel Trancă. Din anul 1970, Cercul de Artă Fotografică Craiova își schimbă titulatura devenind Fotoclubul Craiova, patronat de Casa de Cultura a Sindicatelor Craiova, care va sprijini și organiza primul Salon interjudețean de artă fotografica in orașul nostru. In același an, Asociația Artiștilor Fotografi din Romania a hotărât înființarea Filialei Oltenia a A.A.F.R. la Craiova, având in subordine fotocluburile din Râmnicu-Vâlcea, Slatina, Târgu-Jiu, Caracal și Drobeta-Turnu Severin.
      Pe lângă Casa de cultura a Sindicatelor și Teatrul National care ne-au oferit cu generozitate spațiul pentru întâlnirile noastre profesionale și desfășurarea activităților expoziționale, legătura permanenta cu Muzeul de Arta din Craiova, stabilita in anul 1976, avea să fie decisivă in realizarea și prezentarea la o înalta ținuta a saloanelor naționale pe tema liberă organizate de către fotoclub. In scurt timp, acesta va deveni unul dintre cele mai bune fotocluburi din tara, fiind apreciat și recompensat cu premii și medalii atât la saloanele autohtone, cat și la cele internaționale. Palmaresul membrilor fotoclubului avea să primească consacrarea din partea Federației Internaționale de Artă Fotografică, prin atribuirea titlurilor de "artiști" și "excelenta" ai acesteia. As+el, avocatului Mihai Dan Calinescu, lui Nicu Dan Gelep, Victor Boldâr, le-au fost atribuite titlurile de "artiști" și apoi cel de "excelenta" al F.I.A.P., iar medicului Iulius Ștefănescu, lui Roman Karbulițchi, Corneliu Dorin Gelep le-a fost atribuit titlul de "artist" al F.I.A.P.
       La inițiativa avocatului Mihai Dan Călinescu, in perioada 1980-1988, fotoclubul avea să organizeze cinci saloane cutema "Portretul", singurele de acest gen organizate pană in prezent in Romania și care s-au bucurat de un real succes.
      Din anul 1985, in urma alegerilor, Filiala A.A.F.R. Oltenia și Fotoclubul Craiova au fost conduse de Nicu Dan Gelep ca președinte și Victor Boldâr secretar.
      In anul 2001 Fotoclubul Craiova capătă numele de Fotoclubul "Mircea Faria" iar conducerea este cedată tinerilor noștri colegi Ionuț Mitran președinte, Mihai Diaconu vicepreședinte, Dorin Delureanu secretar.
      Din 2003 pana in 2014, conducerea Fotoclubului "Mircea Faria" a fost asigurată de către Florin Chirea președinte, Mihai Diaconu vicepreședinte, Cristi Bala secretar.
      Din aprilie 2014 conducerea fotoclubului este asigurata de către Dorian Delureanu președinte, Marius Nițipir vicepreședinte si Dan Èšiganilă secretar iar întâlnirile fotoclubului au loc la Muzeul Olteniei Craiova.
      In ultimii ani membrii clubului și-au concentrat activitatea in proiecte individuale, participarea la saloane și expoziții naționale și internaționale fiind ocazională. ÃŽncepând din anul 2010 au fost organizate mai multe evenimente locale și naționale in care au fost promovate portofoliile unor membri de seamă ai clubului. Dintre acestea amintim expozițiile:
      "Retrospectiva" -Nicu Dan Gelep- Craiova 2010
      "Craiova 77 ultimul concert Phoenix"- fotografii Victor Boldâr
      "Henri Cartier Bresson in Oltenia"- fotoreportaj de Victor Boldâr
      Victor Boldâr- "Fotograful peliculei de cursă lungă"

      In semn de recunoaștere a pasiunii pentru fotografie și pentru a face cunoscut publicului interesat portofoliul impresionant de fotografii realizat in cei peste 50 ani de activitate, ultimele doua expoziții ale domnului Victor Boldâr au fost transpuse in forma digitală și pot fi vizualizate pe site-ul clubului: www.mirceafaria.ro. De asemenea pentru aceste expoziții au fost editate și albume in serie limitată, fotografiile fiind însoțite de texte semnate de Mihaela Velea și Cristina Irian.

       * Mircea Faria: artist fotograf roman, nascut in 1920, decedat în anul 1986, profesor de fotografie la Institutul de Arte Plastice Bucuresti, excelenţă a F.I.A.P. cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.


Mircea Faria


Mircea Faria - "Se lasa noaptea"

Mircea Faria

Free counters! Copyright Mircea Faria 2010 © ALL RIGHT RESERVED